среда, 9. септембар 2015.

Lenja pita, ukus detinjstva

Ima onih ukusa i mirisa koje vas kad ih osetite momentalno vrate u detinjstvo, ono bezbrizno doba puno igre i smeha...lenja pita sa jabukama je deo te price, kada zamiriše još onako vruća dok se posipa prah šećerom i kad je zagrizete istog trena vam se onaj nežni i nevini dečiji osmeh razvuče od uveta do uveta....dok vas ne zapeče jezik i krenete da mumlate mmmmm što je vruće :)....pa onda malo čekate,malo duvate...
Nikad mi nije bilo jasno zašto je zovu lenja pita, da li zato što se jednostavno i brzo sprema ili zato što se kore za nju ne razvlače preko celog astala kao za druge pite...sve u svemu ja volim kad mi dom zamiriše na nju, a bome vole i moja deca...

Testo :

  • 3 kom. jaja
  • 1 šolja za belu kafu šećera
  • 1 šolja masti
  • 3 šolje brašna
  • 1 prašak za pecivo
od ovih sastojaka umesiti testo, umutiti prvo jaja i šećer pa dodati mast i na kraju brašno i p.za.pecivo. Testo ce vam biti lepo i mekano kao dusa, gotovo je kad se lepo odvaja od zidova posude i presijava i kad nema tragova brasna nego je ujednačene žute boje. Podelite ga na dva dela. U tepsiju u kojoj ćete peći stavite izgužvan pa nakvašen i ponovo razvučen papir za pečenje i onda utisnite polovinu testa po dnu pleha i malo izdignite ivicu, sad napunite filom .

Fil:
  • oljuštite i izrendajte minimum 6-7 jabuka, ja volim one slatke malo brašnjave
  • i pospite ih jednom punom kafenom kašičicom cimeta, sve lepo izmešajte i stavite na testo
Odozgo preklopite drugom polovinom testa i stavite da se peče u prethodno zagrejanoj rerni (koju ste uključili kad ste počeli da pravite kolač- tako je najpraktičnije) na 180 stepeni nekih pola sata...tako je bar sa mojom rernom, a svaka domaćica poznaje narav svoje rerne pa vi  prilagodite vreme pečenja vašoj :) bitno je da pita bude lepo rumena pomalo braonkasta...

Vruću je pospite prah šećerom kroz malu cediljkicu , tako je lakše...ili polite glazurom od čokolade (rastopite 3-4 štangle čokolade sa kockicom margarina i pola šoljice za kafu mleka)...
Prijatno mmm.











Нема коментара:

Постави коментар